bádogos mester

Tudástár

„A bádogos tevékenység és az azzal kapcsolatos tudnivalók”

 

Az ereszcsatorna

Háztetőnk igen fontos és kényes része az esővizet, biztonságosan elvezető ereszcsatorna, Csatornánk állapota nem csak esztétikai kérdés, a rossz csatorna az egész házunkra kihat. Szerencsésebb esetben az ázott foltos fal csak vonzza a tekintetet, nagyobb tragédia ha leázott a vakolat, amikor a meztelen téglafal éktelenkedik, sőt mi több, még a lakás is beázhat.

Ereszcsatorna-rendszer feladata a folyamatos esővíz és a hó olvadék elvezetése, amely a tető és bádogos felületekről koncentráltan juttatja le a vizet, védve a homlokzatokat a beázástól, és az épület alapozását a megsüllyedéstől.

A bádogos csatornarendszer kiválasztásánál fontos szempont a pontos, megfelelő méretezés, a kiegészítők, illetve tartozékok, valamint a bádog elemek közti kapcsolatok minősége, és a szerelhetőség.

 

A korszerű ereszcsatorna!

Az esőcsatorna-rendszer számos elemből épül össze, főleg a vízszintes bádog csatorna vályúból és a függőleges bádog lefolyócsatornákból. Az összekötő könyököktől, az ereszalját tartó íves kampóktól, a lefolyót a falhoz erősítő csatornabilincsekig, hattyúnyakig stb

Ezeket az eredetileg épületbádogos által készített szerkezeteket a szelvényük és az elhelyezésük szerint nevezték el félkör- és négyszögszelvényű függő bádog ereszcsatornának, párkányon ülő csatornának, fekvő-, párkányba süllyesztett, béléses, és attikacsatornának.

A függő bádog ereszcsatornák szinte egyeduralkodókká váltak a házakon, hiszen ezek anyagszükséglete a legkedvezőbb, egyszerű a bádog csatornák felszerelése, karbantartása, és a csatorna csere is gyorsan elvégezhető. Ez a típus az eresz alá szerelt, csatornatartókon nyugvó, vályú alakú bádog rendszer. A korszerű bádog ereszcsatornák elemekből összecsúsztathatóak. A műanyagból vagy fémlemezből (bádogból) készített gyári csatorna beépítése a leggazdaságosabb.

Az ereszcsatorna-rendszert még a tető lefedése előtt célszerű felszerelni, gyakorta mégis megfordul a sorrend: a tetőfedőt követi a bádogos. Ilyenkor fokozottan ügyelni kell arra, hogy a fedés kellően takarjon a csatornára, a víz ne juthasson a tető alá, és ne folyjon túl az ereszen. Az ereszt tartó kampókkal állítja be a bádogos a szükséges lejtést, ami általában 2-3%-os a bádog lefolyócső irányába. Ez nem lehet se kisebb, se nagyobb, mert akkor nem vagy éppen túl gyorsan folyik le a víz, és a bádog lefolyócsatornák esetleg nem képesek elvezetni.

Anyagukban különböznek

Esőcsatornából igen széles a választék, könnyen megtalálhatjuk a házunk stílusához, színvilágához leginkább illő terméket. Teljes rendszereket kínálnak bádogból (horganyzott acélból, (bádogból) cinkből, natúr és festett alumíniumból, rézből), napfényálló műanyagból. Az esőelvezető csatornák különböznek anyagukban, színükben és profiljukban (szögletes, félgömbölyű, párkányszerű stb.), de keresztmetszetükben, hosszméreteikben, összeszerelési módjukban hasonlóak.

PVC ereszcsatornákat régebben csak rossz minőségű orosz alapanyagból gyártottak. Kifakultak, melegben megnyúltak, hullámosodtak, hidegben megrepedeztek, eltörtek. A bizalmatlanság ezért ma is él a műanyag csatornával szemben, pedig a fejlett nyugati országokban ma már szélsőséges körülményeknek is ellenálló, kitűnő műanyag csatornákat gyártanak.

Az anyagukban színezett PVC-eső csatornák színtartóak, rugalmasak, elviselik a hó nyomását, nem támadja meg őket a korrózió, a savas eső, könnyen tisztán tarthatók. Akadnak országok a nagyvilágban, ahol a műanyagból készült gyártmányok a teljes ereszcsatorna-forgalomnak több mint nyolcvan százalékát adják. Döntően a változatos színük miatt futottak be nagy karriert.

Az bádog ereszcsatornából és különböző idomokkal ahhoz csatlakozó lefolyó csatornából álló rendszer az összegyűjtött vizet az épülettől elvezeti vagy föld alatti csatorna összefolyóba szállítja. A bádog csatornák és a csatorna-lefolyócsövek méretezését a tetőfelület mérete, az un. vízelvezetési együttható és a mértékadó fajlagos vízhozam alapján kell meghatározni.

Vonatkozó szabványok

A bádogos esővíz csatornarendszer élettartamát vizsgálva fontos szempont a bádog idomok anyagösszetétele, anyagvastagsága és a szükséges védőbevonatok vastagsága.

Az ereszcsatornára és a lefolyócsőre vonatkozó lemezvastagság

* alumínium csatorna min. 0,7 mm,

* vörösréz csatorna min. 0,6 mm,

* horganyzott csatorna min. 0,6 mm,

* titáncink csatorna min. 0,65 mm,

* az ereszcsatorna kötelező peremátmérője legalább 20 mm.

A bádogos ereszcsatorna-tartókra vonatkozó szabvány előírásai:

* a lágyacélból (bádog) készült csatornatartókat korrózió ellen védeni kell tűzihorganyzással felvitt 85 mm vastagságú horgany bevonattal.

* A csatorna tartókra szerelt rögzítőfülek és szegecsek anyaga, szintén „A” korrózióállósági osztályú legyen,

* a tűzihorganyzott csatornatartók teherbírására vonatkozó előírásoknak a legalább 30×5 vagy a 25×6 anyagból hajlított csatornatartók felelnek meg.

Néhány tanács ha saját maga szeretné felszerelni a bádog csatornát házára

Az ereszcsatorna hosszának kiszámítása

Mérje meg mérőszalaggal vagy colostokkal az eresz teljes hosszát, hogy kiszámíthassa az bádog csatornák hosszát. Az egyes bádog ereszcsatorna elemek általában 1-4 m hosszúak.

Mivel a műanyag és bádog esőcsatornákból könnyen le lehet vágni a felesleget, ezért nem fontos a bádogos ereszcsatorna teljes hosszát centiméterre pontosan kiszámítani. A vízlevezető bádogcső hosszát az ereszcsatorna és a bádog állványcső, illetve a vízelvezető árok közötti távolság adja meg.

Vegye azt is figyelembe, hogy a műanyag ereszcsatornák melegben kitágulnak és meghosszabbodnak. Egy 12 m hosszú csatorna melegben 0,10%-ot, azaz kb. 1 cm-t tágul, ezért a legideálisabbak a nyúláskiegyenlítővel ellátott ereszköpenyek, A túl hosszú horganyzott bádog esőcsatornáknál is be kell építeni a hőtágulást kiegyenlítő csatorna elemet

Az ereszcsatorna méterenként kb. 3 mm-t lejt

Az ereszcsatornák fajtái

Különféle típusú ereszcsatornák közül választhat, a félkör alakútól kezdve a kisebb tetőfelületek esővíz elvezetésére alkalmas beépített ereszen keresztül egészen az ovális duplex ereszcsatornákig, melyek ajánlott maximális hosszúsága 8 méter.

Tervezés

A következőkre figyeljen a tervezésnél:

Az ereszcsatorna és a vízlevezető cső átmérőjét a tetőfelület nagysága alapján számítjuk ki.

Tetőfelület (m) Az ereszcsatorna átmérője (mm) A vízlevezető cső átmérője (mm)

25 m2-ig 70 50

50 m2-ig 100 70

100 m2-ig 125 100

159 m2-ig 150 100

Ha a ház minden oldalfalára két-két vízlevezető bádogos csatornacsövet akarunk szerelni, akkor a tetőfelület nagyságának csak a felével számoljunk.

Ha felújítja régi bádog ereszcsatornáját, akkor az újnak legalább a régi csatornával megegyező nagyságúnak kell lennie. Ha a csatornatartókat is fel kell újítani, akkor a bádog ereszcsatorna lehet az előzőnél egy fokkal nagyobb.

Feltétlenül cserélje ki az egész bádog ereszcsatornát, mert a bádoglemez és a műanyag esőelvezetőt nem lehet elég szorosan egymáshoz illeszteni.

Öntözés esővízgyűjtéssel

Elvileg a legtöbb növénynek megfelelő a vezetékes víz, viszont a lágy esővíz ideális az öntözéshez, mivel kevesebb meszet tartalmaz, mint az ivóvíz.

Ne pazaroljuk az ivóvizet a kert öntözésére, hiszen ez nagyon költséges megoldás. Fogja fel inkább a bádog csatornában összegyűlő esővizet egy esővíztároló edényben, illetve fontolóra veheti egy csatorna-esővíz hasznosító berendezés megvásárlását is. Így pénzt takaríthat meg, s ezt a növények is meghálálják növekedésükkel.

A modern berendezések úgy vannak kialakítva, hogy ha az esővíz gyűjtőedény megtelik a bádogos csatornából, akkor a felesleges esővizet elvezetik az vízlevezető csatornába, így nem folyik ki az esővíz a vízgyűjtő edényből.

Ha nagy kertje van, akkor célszerű egy esővíz-hasznosító berendezés beszerzése.

Hogyan működik az esővíz-hasznosító berendezés?

A tetőről lefolyó esővizet felfogja és egy tároló tartályba vezeti. Közvetlenül a tartályból a kerti öntözőberendezéshez szivattyúzza az esővizet.

Ereszcsatorna-rendszer feladata a folyamatos esővíz és a hóolvadék elvezetése, amely a tetőfelületekről koncentráltan juttatja le a vizet, védve a homlokzatokat a beázástól, és az épület alapozását a megsüllyedéstől.

A csatornarendszer kiválasztásánál fontos szempont a pontos, megfelelő méretezés, a kiegészítők, illetve tartozékok, valamint az elemek közti kapcsolatok minősége, és a szerelhetőség.

A csatornában felgyülemlett szemetet (leveleket, gallyakat, törmelékeket) minden évben legalább egyszer távolítsuk el, és ellenőrizzük a csatornák lejtését